Greii

JULI 2019

Eén uitje, drie verschillende ervaringen
Door de ogen van mijn vriend, mijn bonushond

Greii:
Mijn eerste zomer in mijn nieuwe land, nieuwe roedel en nieuwe mama. Het is warm, zo warm dat ik de hele dag binnen ben gebleven en steeds op een ander stukje van de vloer ben gaan liggen… lekker koel. Mama heeft bevroren handdoeken voor ons uit de vriezer vandaan gehaald… rare gewoontes hebben ze hier, geen idee wat daar de bedoeling van is.

Mama was weg naar de paarden maar ze komt net thuis, daar is ze! Ik ben zo blij, mijn hele lichaam kronkelt, ik ben zo blij kijk mijn staart eens helikopteren. Ik ken mijn plek… Dashka eerst, daarna Malyshka en dan ben ik aan de beurt!! “He Greii, dag man, he grote vriend daar ben ik weer” mijn staart draait rondjes oh ik ben zo blij dat ze weer thuis is, knuffels en kroeltjes ik kan er geen genoeg van krijgen, ik hou ervan.

“Gaan jullie mee zwemmen?” … ik ben niet zo’n waterrat als mijn roedelgenoten voor mij geen prutsloten, maar zwemmen met deze hitte is wel fijn… en daarnaast wat maakt het uit wat we gaan doen, we gaan iets doen!

Net als Dashka wil ik in de auto graag tussen de voorstoelen door kijken waar we heen gaan, Dashka zit in het midden maar als ik een beetje om een bochtje kijk kan het prima. Niet nodig om daar ruzie over te maken, ik hou niet van confrontaties en heb lang geleden al geleerd hoe ik die kan vermijden en toch kan krijgen wat ik wil. Nieuwsgierig kijk ik naar buiten, waar gaan we heen?

Mama parkeert de auto en laat ons er één voor één uit… Malyshka, Dashka en dan ik… ik kijk even om me heen… eh mam dit weet ik niet hoor, ik word altijd een beetje onzeker in relatief nieuwe situaties we zijn hier nog maar een paar keer geweest. Nee ik denk dat ik toch maar in de auto blijf wachten, gaan jullie maar. “He Greii-tje kom vriend, ik kan jou toch niet in de auto achterlaten gekkie, het is veel te warm, kom maar man” … ik wil wel mee maar vindt het ook wel erg spannend … voorzichtig steek ik mijn neus uit de auto.. ” ja goed zo vriend, kom maar Greii-tje, je bent veilig ik zorg er wel voor dat jou niets overkomt.” … instinct vertelt mij om bij mijn roedel te blijven, veiligheid in aantallen… ik spring de auto uit ” Ja knapperd, goed gedaan vriend!” mama knuffelt en kroelt me, ik schud mezelf uit, kijk om me heen en word weer blij… yep let’s go!

Malyshka rent naar iemand toe, ik volg Dashka en snuffel uitgebreid in het lange gras naar interessante geuren… hier en daar til ik mijn poot op, want he ik ben wel een man he. Boven aan het dijkje staan we even stil, mama kijkt om zich heen en klikt dan Dashka los van de riem. Ik zie haar wegdraven naar een andere hond ik denk dat het Sam is. Blij ga ik naast mama staan en kijk haar vragend aan… nou ik, mag ik ook los? … mama haalt me aan ” sorry vriend jij kan niet los, het is een beetje druk met andere hondjes en ik ben bang dat jij de benen gaat nemen”. Ik kijk om me heen, de persoon waar mijn roedelgenoot heen rende is bij ons komen staan, kijkt mij aan “he Greii, wat heb ik jou een tijd niet gezien” … ik snuffel even in de lucht, oh wacht jou ken ik. Ik doe een stap naar voren en laat mezelf door deze persoon aanhalen.. yep jou ken ik, ik ken jouw geur… koekjes en knuffels daar ken ik jou van.

Ik kijk om me heen en zie van alles om mij heen gebeuren maar ik wacht netjes totdat mijn mama iets gaat doen. “Toe maar Greii, lopen maar, doe je hondendingetje ik volg je wel”… geen idee wat ze bedoelt maar dat kleine duwtje tegen mijn kontje aan ken ik wel en ik ga mijn neus volgend al zigzaggend via het gras vd dijk richting het zand en het water. Onderweg kom ik een paar vreemde honden tegen… he hallo gezellig wie zijn jullie… mama laat me mijn gang gaan, ik ben blij en voel me super stoer… kijk mij nou eens! Ik snuffel aan een vuilnisbak, interessant maar ik ben kieskeurig met eten en niets wat daar in ligt trekt mij aan. Ik doe mijn eigen ding, vermijd sommige honden, snuffel uitgebreid aan andere honden en laat hen aan mij snuffelen. Mensen laten mij met rust, dat vind ik wel prettig ik vind het fijn als het eerste contact met vreemde personen van mijn kant komt. Ja ik heb het reuze naar mijn zin!

Als ik opkijk zie ik een grote hond op mij afkomen, dit wil ik niet en probeer te vluchten. Mijn vlucht wordt abrupt afgebroken door het einde van mijn lijn… nee, nee, nee ik moet weg, ik moet weg!! … maar ik kan niet weg, gevangen ik kan geen kant op… ik draai en ik spring… ik moet hier weg!
Paniek, angst, ik laat mijn tanden zijn, grom, … zo bang, staart strak tussen mijn poten tegen mijn buik aan, ik maak mezelf klein en in een wanhopige poging om weg te komen uit deze situatie snap ik naar die grote hond. Die niets doet maar ook niet uit mijn buurt gaat. Andere honden zijn komen kijken wat er aan de hand is…. ik ben omsingelt! … nee, nee, NEE! Ik moet hier weg, ik kan niet weg… ik laat mezelf plat op mijn buik vallen en maak zelf zo klein mogelijk.

Pas dan registreer ik dat mama voor mij is gaan staan, tussen mij en die grote hond in en ervoor zorgt dat hij niet bij mij in de buurt kan komen. Mijn ene roedelgenoot staat aan mijn rechterzijde en gromt naar de honden aan die kant, mijn andere roedelgenoot staat een beetje achter mij aan mijn linkerzijde zij gromt niet maar staat daar alert en klaar om mij te beschermen. Ik kruip naar mijn mama toe en druk mezelf tegen haar benen aan… zo bang maar ik ben gelukkig niet meer in blinde paniek.

De andere honden gaan weg ik krijg weer ruimte, Malyshka schudt zichzelf uit en rent weg verder het water in. Dashka kijkt om zich heen en loopt naar mama, hallo en een kroeltje. We gaan verder het water in, ik schud mezelf uit en spring van achter tegen mama op…. “He vriend ben je daar weer, was niets aan de hand Greii-tje” ik heb mama zeiknat gemaakt toen ik vanuit het water tegen haar op sprong maar dat maakt haar niet uit…. als ik knuffels en kroeltjes nodig heb dan krijg ik die…. Ik kijk naar mama die water over Dashka heen schept en op haar kontje kriebelt en voel mezelf weer volledig tot rust komen.

Als we later over het strandje terug naar de auto lopen vind ik dat wel een beetje spannend maar alle hondjes blijven op afstand van onze roedel. Bovenaan de dijk kijk ik nog een keertje achterom, schud mezelf uit, kijk naar mijn mama en mijn roedelgenoten, duw even met mijn neus tegen Dashka aan en loop blij mee naar de auto.

Mijn naam is Greii….. op dit moment nog een mengeling van karakter eigenschappen, ik ben als een cadeautje wat nog niet helemaal uitgepakt is… onder elk papiertje zit weer een nieuwe laag inpakpapier….

Toevoeging van mama: maar wat een geweldig cadeau is hij!!

🐾🐾🐾

FEBRUARI 2019
Mam?
Ja Greii?
Is het echt waar wat je net zei?
Ja Greii, je hoort bij ons en gaat nergens anders meer heen…. welkom thuis lieverd, je bent meer dan welkom ❤️❤️❤️

Juni 2018

Als je Greii in één woord zou moeten beschrijven dan is dat het woord “cadeautje”, want dat is hij op alle fronten. Een prachtig uiterlijk met een even mooi innerlijk!

In huis is Greii een rustige hond die heerlijk op zijn kussen ligt te slapen maar gezellig naast je op de bank vind hij helemaal het einde dan is hij echt intens tevreden. Hij is lief, open, nieuwsgierig en aanhankelijk zonder daarin opdringerig te zijn. Hij zwijmelt helemaal weg als je hem kroelt en legt dan heel zachtjes zijn voorpoot op je been, op zo’n lieve manier dat je jezelf gewoon voelt smelten voor hem.

Hij heeft zijn eetlust meegenomen uit Rusland vandaan en eet zijn bakje netjes leeg, een lekkere kluif weet hij zeker wel te waarderen.. alleen die Nederlandse hondenkoekjes zijn maar raar, die lust hij (nog) niet. Al is dat ook weer prima op te lossen met een stukje hondenworst als beloning of gewoon als tussendoortje. Hij is zindelijk en geeft het netjes aan als hij naar buiten moet door naar de deur toe te lopen. Voor hondenspeeltjes toont hij (nog) geen interesse. Het vermoeden is er dat Greii wel waaks gaat zijn, de eerste tekenen van waaksheid laat hij nu tenminste wel zien.

Zijn er dan in huis helemaal geen aandachtspuntjes? Jawel: hij bedelt en wanneer hij de kans krijgt pakt hij eten van tafel of van het aanrecht af. In het fostergezin wordt hier ruim aandacht aan besteed en het gaat al beter want Greii is slim en leert heel snel. Een ander aandachtspuntje is dat Greii (nu nog) niet alleen thuis kan blijven, samen met de andere honden gaat het prima en kun je rustig een paar uurtjes weg zijn, maar helemaal in zijn eentje achterblijven is hij niet gewend. Misschien dat dit met tijd, liefde en geduld uiteindelijk wel zal kunnen maar dit weten we niet zeker, wij zien Greii dan ook het liefst geplaatst bij een ander hondenmaatje.

Greii is sinds 18-1-2019 in Nederland en verblijft in een fostergezin in Noord-Holland waar hij samenleeft met twee andere geadopteerde honden uit Moskou. Hij spreekt de hondentaal perfect en gaat uitstekend samen met zijn twee huisgenoten. Op straat worden andere honden vriendelijk begroet en wanneer hij een hond tegenkomt die de hondentaal wat minder goed beheerst lost hij dit op door ruim afstand te houden en gewoon verder te wandelen. Hij zoekt de confrontatie zeker niet op maar verdedigt zichzelf wel als dat nodig is.

Buiten is Greii een fijne hond om mee te wandelen en hij loopt dan netjes naast je zonder aan de lijn te trekken. Hij is nog maar kort in Nederland dus loopt nu uiteraard nog niet los, om hem toch de gelegenheid te geven om zijn energie kwijt te raken loopt hij tijdens de dagelijkse lange wandeling (meestal in het bos of op het strand) aan een lange lijn van 8 meter, aan deze lijn kan hij uit enthousiasme nog wel eens trekken maar is daarin goed te corrigeren.

Met de auto weg vindt Greii helemaal geweldig, hij gaat rustig liggen of naar buiten zitten kijken. Buiten zijn er echter ook een paar dingetjes waar rekening meegehouden moet worden: Greii is nog aan het wennen aan het leven in Nederland, wandelingen in de bebouwde kom met veel verkeer, voetgangers, fietsers, schreeuwende kinderen, etc. vind hij nog een beetje spannend en je merkt dan ook dat hij na 15-20 minuten wandelen mentaal vol is, hij overprikkelt raakt, bang wordt en naar huis moet. Thuisgekomen schudt hij de spanning echter ook weer snel van zich af dus dat is wel fijn.
Verder is Greii een energieke hond die meer nodig heeft dan 3x daags een kort rondje om, hij heeft naast de gewone uitlaatrondes minstens 1x per dag een lange wandeling nodig van minimaal 1 uur om zijn energie kwijt te kunnen.

Ook laat hij nu wat jachtinstinct zien, in hoeverre dit zich door ontwikkelt (of dat hij daarin nu meegaat met zijn huisgenoten die wel allebei een groot jachtinstinct hebben) is nu nog niet duidelijk. Echter is dit wel iets om rekening mee te houden met het oog op training voor het wel of niet los kunnen lopen in de toekomst.

Houding tov katten: Greii vindt het leuk om achter katten aan te zitten en kan beter niet bij katten in huis geplaatst worden.

Houding tov volwassen: Goed. Greii benadert mensen vriendelijk, ongeacht of hij de personen eerder heeft gezien of niet. Tijdens het eerste contact vindt hij het wel prettig om even wat ruimte te krijgen om rustig te snuffelen voordat hij meteen aangeraakt wordt.

Houding tov kinderen: Goed. Greii past gezien bij zijn afmeting beter bij wat oudere kinderen vanaf 10 jaar. Interessant detail is wel dat hij tijdens wandelingen vooral aangetrokken lijkt te worden door kleinere kinderen, daar wil hij graag naar toe en staat vrolijk kwispelend naar ze te kijken.

Kan alleen zijn: nee (nog niet?), Greii blijkt een echt roedeldier en het zou beter zijn als er al een andere hond aanwezig is. Samen met een andere hond kan hij prima een paar uur alleen thuis blijven, hij gaat dan rustig liggen, jankt niet, blaft niet en maakt niets stuk.

Voorkeur woonomgeving: Greii is graag buiten dus een huis met een tuin zou ideaal zijn. Maar als er genoeg met hem gewandeld wordt kan zijn mandje overal staan.

Voorkeur adoptanten: Greii kan prima bij een gezin met wat oudere kinderen (en bij voorkeur een hondenmaatje) maar past ook prima bij een eenpersoons huishouden of koppel.

Gezondheid: Goed. Greii is gevaccineerd, gechipt, gecastreerd en heeft een dierenpaspoort.

1. This kind dog named Greii
2. Year of birth is approximately: autumn 2014 year
3. Appearance – mix of stray dogs
4. Weight is 23kg, the size at the withers is 57 cm
5. Health – Healthy.
6. Castration / Sterilization: castrated. Chipped, vaccinated.

7. The history of the dog

Greii …. Simple stray dog. Greii was found on the street in the suburb close to Moscow. We don’t know his story. He keeps silence. He was found in the beginning of year 2016. In winter time. My friend has her own very small shelter, I even would not say it’s the shelter, it’s a lovely place for rescued dogs. She has a big territory and warm house, there are only 8 dogs, and that winter Greii became the part of this family

8. Nutrition – allergies not detected. Eats dry food, preserves, natural food.

9. Character – Greii loves everyone. Kind and calm, very affectionate, provides a belly for scratching, very sociable, likes to be stroked and scratched. Gentle dog. He really adores to be cuddling all the time.

10. Attitude towards adults – Friendly with everyone. Perfectly applies to all without exception. The dog is very friendly and contact.

11. Attitude towards children – good with kids, preferably in a family with a child over 10 years. Dog is not small.

12. Attitude to other males and females – good with any dogs, is friendly, opened. Likes to play with them. Nowadays he lives with 8 dogs, good in communication.

13. Attitude towards cats – unknown. We prefer family without cats

14. Relation to other animals – no reaction seen

15. As he walks on a leash – on a leash to walk accustomed. Goes ahead. Can sometimes pull/ not crazy pulling

16. Does any team know – basic knows (In Russian). easy trainable.

17. How he rides in the car: good!

18. Can he stay at home alone – yes he can. Good if you have a do to become a friend for Greii.

19. Toilet – accustomed 2-3 times per day

20. Toys –indifferent. A person is his main tool! He likes to stay outside, walking time is his favorite time.

21. Wishes for owners – Fits any family. Good dog! Very grateful dog.

22. Wishes at the place of residence – All options are considered