Dashka

Eén uitje, drie verschillende ervaringen.
Door de ogen van mijn grote beer:

Dashka:
Ik heb mezelf vandaag ondanks de warmte prima vermaakt in het zwembadje wat in de tuin staat. Mijn roedelgenoten bleven binnen liggen, maar ik heb heerlijk mijn poten gekoeld in het water en uiteraard mijn tuin bewaakt want dat is mijn taak… dankzij mijn alertheid komen die rotkatten mooi de tuin niet in, geen schijn van kans, mijn territorium wegwezen.

Mijn mens is weggeweest ” ik ga even de paarden doen, jullie moeten even oppassen, ik ben zo terug” zei ze. Ik hoor haar auto de straat in komen rijden en weet dat mijn mens zo thuis komt. Malyshka haar vrouwtje, Greii zijn mama en mijn mens. Ik vind haar lief, aardig, ze doet leuke dingen met ons, ik krijg eten, koekjes en kluiven van haar, ze slaat of schopt me niet, ik vertrouw haar dus ik heb haar geadopteerd… zij is mijn mens.

Mijn mens komt binnen en ik ben blij dat ze er is, niet zo over de top als Malyshka maar ik ben blij… aan de kant Malysh ik eerst, kwestie van even opzij duwen meer hoef ik niet te doen, simpel zat. Mijn mens begroet ons alledrie, allemaal evenveel aandacht, maar ik eerst. ” Gaan jullie mee zwemmen?” … JA altijd, let’s go!

Onderweg kijk ik tussen de voorstoelen door waar we heengaan, ha ik ken deze weg… we gaan naar het strandje, helemaal goed! Water en vogels, succes verzekerd. Mijn tanden zijn scherp, mijn kaken krachtig en mijn poten sterk ….tijd om op jacht te gaan!

Eenmaal aangekomen en uit de auto mag ik nog niet meteen los ” Even wachten Dash, ik moet eerst even kijken hoeveel mensen er zijn” tja wat zal ik zeggen mijn mens weet dat ik andere mensen niet vertrouw en daar niet bij in de buurt wil komen. Ik kijk om mij heen en zie Sam en zijn vrouwtje, de moeder van mijn mens, Malyshka noemt haar oma, voor mij is ze een mens, niet mijn mens maar ze is oke en voor mij verder op dit moment niet interessant. Wat Sam aan het doen is is dat echter wel, hij is aan het graven en aan de geluiden die hij maakt te horen heeft hij de geur van een prooi in zijn neus. Mijn mens klikt de riem los, ik kijk haar even aan ze zegt ” ja ga maar meisje” en ik ren naar Sam, de andere honden die ik onderweg tegenkom negeer ik.. ze zijn niet interessant. Ik help Sam een pootje met het uitgraven van de prooi waarvan ik nu weet dat het een muis is… mijn wereld wordt klein, al mijn zintuigen zijn gefocust op de snack die zich voor mij denkt te kunnen verstoppen. Mijn voorpoten zijn sterk en de grond redelijk mul, na een paar halen van mijn poten vormt zich achter mij al een redelijke bult…. ik ben in mijn element… kom maar hier kleine muis ik ruik je, verstoppen heeft geen zin, kom maar hier kleine muis mijn poten zijn sterk en mijn kaken krachtig, kom maar hier kleine muis jij wordt mijn mini tussendoortje…. *hap/crunch*… ik kijk naar Sam die nog net even slikt…. verdorie daar ging mijn snack.

Mijn wereld wordt weer ruimer en ik kijk om me heen op zoek naar mijn mens. Ik zie mijn roedelgenoot als een idiote jonge pup met de kolder in haar kop door het water racen…. ha water, zwemmen, goed idee!… maar eerst waar is mijn mens?
Oh daar staat ze, samen met mijn andere roedelgenoot, even gedag zeggen. Ik ga naar mijn mens toe… “He Dassemeissie was je lekker aan het graven, heb je de muis gevangen?”… ik geniet even van haar kroeltjes vooral die bij mijn staart… draai daarna om en draaf naar het water, al snel sta ik tot aan mijn rug in het water… ik hou van water, puur genieten!

Aan de andere kant van het touw wat in het water ligt zie ik iets wat mijn aandacht trekt…. kleine zwarte vogels, meerkoeten noemt mijn mens ze, het maakt mij niet uit hoe ze heten. Uit ervaring weet ik dat deze vogels niet zo slim zijn en ook niet snel en handig met wegvliegen vanuit water…. ha wie heeft er een ieniemienie muis snack nodig als er domme waterkippen voor je poten zijn… en weg ben ik, mijn wereld weer volledig gefocust op de jacht, ik ben in mijn element, een doelgerichte tank….. ik eet vanavond verse vogel!

Malyshka komt als een doorgedraaide stuiterbal door het water naar me toe plonzen…. onze jachttechnieken verschillen als dag en nacht, maar het werkt….nou ja soms.
Als we bij het touw aangekomen zijn klinkt het bekende fluitje “Dashka NEE!!!” mijn wereld verbreedt zich weer en omdat ik geen idee heb hoe ik over dat touw heen moet komen draai ik om en zwem terug naar mijn mens.

Mijn mens staat inmiddels met mijn andere roedelgenoot Greii ook een beetje in het water, mijn aandacht gaat naar zijn lichaamshouding, hij snapt naar een grote hond, heeft zijn staart strak tussen zijn poten tegen zijn buik aan en wordt omsingelt door nog meer honden. Ik zie mijn mens zich tussen Greii en die grote hond plaatsen, mijn roedelgenoot kruipt in elkaar en drukt zichzelf tegen de benen van mijn mens aan. De andere honden blijven op hem afkomen. Ik besluit polshoogte te gaan nemen en zie dat Malyshka hetzelfde idee had.

Bij mijn roedel aangekomen neem ik de plek schuin linksachter mijn mens en Greii in en wacht af… anders dan Malyshka maak ik geen geluid…. ik ben alert en wacht af. 1 vd honden verlegd zijn aandacht van Greii naar mij, zijn lichaamstaal is eerder nieuwsgierig dan vijandig en ik negeer hem… niet interessant. Als hij nog een stap naar mij toe zet, mijn ruimte binnenkomt draai ik mijn kop naar hem toe en trek mijn bovenlip iets op… ga weg. … ja boodschap begrepen hij draait om en gaat naar zijn mens toe.

Inmiddels zijn alle andere honden ook weggegaan, de rust is weer hersteld, tijd om hallo tegen mijn mens te gaan zeggen.
We staan tot onze flanken in het water, mijn mens schept met haar handen water over mijn rug en kriebelt me op mijn kontje…. ik steek mijn neus in de lucht en sluit genietend mijn ogen, Sam zijn vrouwtje is er ook bij komen staan en ik laat mezelf ook door haar aanhalen (voor het eerst!!!!!)

Mijn naam is Dashka, ik ben een jager en een beschermer met een zachte ziel. Ik leer voorzichtig dat het oke is om andere mensen ook toe te laten… ik ben veilig en ik geniet!

Deze mooie, nu vijfjarige dame heet Dashka. Ze is een prachtig voorbeeld van straathondenmix. Ze verkeert in blakende gezondheid en heeft een positieve instelling. Eerst zat Dashka samen met haar zusjes Galka en Zaika 2 in het grote gemeente-asiel; met zijn drieën kwamen ze gelukkig naar een prive asiel, waar het leven heel wat leuker is. Haar zusjes hebben inmiddels een huis in Nederland gevonden (kijkt u even bij de sectie Gelukkige Verhalen op de website). Nu verdient zij het om een veilig thuis te krijgen!

Bij de eerste ontmoeting kan Dashka wat timide zijn, maar met lieve woordjes en een koekje is het ijs snel gebroken. Zij vindt het eigenlijk stiekem zo fijn om bij mensen in de buurt te zijn. Dashka is een zeer communicatieve hond; de vrijwilligers zijn ook dol op haar. Ze is ook zo superlief en gehoorzaam. Ze is graag bij mensen in de buurt, maar totaal niet opdringerig. Ze vindt het heerlijk om te spelen. Ze houdt van lange wandelingen, dan zie je haar intens genieten. Ze loopt ook keurig mee aan de lijn. Autorijden is nog niet echt haar ding, maar is met wat oefenen, zeker mogelijk.

Houding tov volwassenen: goed, bij vreemden wat afwachtend

Houding tov kinderen: kinderen ouder dan 10 jaar

Houding tov andere honden: goed, zowel reuen als teefjes

Houding tov katten: onbekend

Gezondheid: Dashka is gevaccineerd, gesteriliseerd, gechipt en heeft een dierenpaspoort.

Voorkeur woonomgeving: huis met tuin of boerderij. Ze heeft echt bewegingsruimte nodig.

This dog named Dashka. Female dog.
Year of birth – spring 2012
Height – 57 cm
Weight – 29 kg
Breed – mix of stray dogs
Sterilized. Vaccinated. Chipped. Clinically healthy. Blood test by request.
Her attitude to adult person (man/woman) is good. She likes to connect with people a lot. Communicate well.
Dashka is able to stay in a family with other animals (dogs and female dogs prefer).
Enough loyal, not intrusive, calm dog, opened hearted, good on the leash.
Dashka is looking for a responsible and kind family.
For the first meeting is able to stay shy buy give her a couple of minutes, tell her kind words, and cuddle her a little and she will trust you!
More than 3 years Dashka stayed in the private shelter. She came to the private shelter from the municipal shelter with her two sisters (one of the sister has been already adopted by Dutch person in 2015 (dog named Galka, please look our Happy stories) and recently (May 2017) other sister named Zaika 2 has been already adopted by Dutch family (please look at happy stories)
For today she stays in the private shelter. Perfectly fits in company of other dogs, likes to play, listens you very well. Adores her volunteer’s, perfectly communicates with staff of the shelter
Nothing spoil inside her aviary. Easy in communications. Sleeps in the kennel.
Dashka eats dry food but of course adores dogs snacks.
Dashka will join you in your every days walking’s in the forest , she likes to play and has a long walking
We prefer for her to stay in a house with a garden or farm to have lots of space to run and walk with you
Her behavior with cats is unknown. We prefer for her a family without cats but with other dogs for a company
Dashka is able to stay in a family with adult kids.
Not very much good in a car, needs to get used and have more experience
So if you are interested in please connect our team for a good conversation!