Zhastin

DECEMBER 2022
In memoriam: Zhastin. Een foster van lang geleden – 2016. Pfoei, misschien een kruising Rottweiler – Jack Russell, want Zhastin was WAAKS met hoofdletters. Ineens was er een dierenarts die een hart voor middelbare hondjes had, en die een goede waakhond zocht, omdat ze om de haverklap inbrekers had die het op haar diergeneesmiddelenkluis hadden voorzien.
We maakten een proefwandeling en Zhastin bekeek mij niet meer. Dikke mik op het eerste gezicht, Zhastin is meteen met haar mee gegaan. En inderdaad hebben er wat inbrekers hun pogingen om naar binnen te klimmen moeten bezuren – vertelde de dierenarts.
Afgelopen najaar is ze ingeslapen vanwege nierfalen, de tweede helft van haar leven is fantastisch geweest. Goede reis Zhastin, jaag de etters ook maar uit de hondenhemel weg.
Zhastin: voor fijnproevers
“Ik wil graag een hond die me een veilig gevoel geeft, maar geen grote hond”.
“Ik ben een herdermens maar een herder is me te groot en te druk”.
“Ik houd van lekker wandelen, maar wil in huis een rustige hond”.
“Ik houd van honden met een beetje eigenheid”.

Zhastin is uw hond!

Zhastin’s waslijst van goede eigenschappen:

 • Ze heeft een heerlijk handzaam formaat. Een grote hond in een middelkleine verpakking.
 • Ze is duidelijk huishond geweest: zindelijk, netjes, kan goed traplopen, is niet opdringerig, probeert niet op een bed/bank te klimmen, laat de vuilnisbak met rust, steelt geen eten en is in huis heel rustig. Meestal ligt ze braaf naast haar baasje, soms lekker in de bench (eigen keuze), in een zachte mand, of gewoon in de gang omdat ze daar blijkbaar zin in heeft.
 • Ze houdt van wandelen, naast de fiets rennen en springt zo in de auto voor een ritje. Ze kan ook rustig even in de auto alleen blijven.
 • Ze trekt nooit aan de lijn. Tuigje of halsband maakt haar niet uit.
 • Ze blaft niet, bedelt niet, dramt niet, jaagt niet. Katten. vogels en konijnen lijken haar niet te interesseren.
 • Ze vindt uitslapen prima; je hoeft echt niet vroeg op om haar uit te laten. En als je dan opstaat hoef je ook niet in je joggingbroek naar buiten te spurten. Zhastin wil best even wachten tot je aangekleed bent en een slok koffie op hebt.
 • Ze is onverstoorbaar in het verkeer en in een drukke omgeving. Je kunt zelfs ene hogedruk wasspuit op je auto zetten terwijl zij in die auto zit, ze vertrekt geen spier.
 • Ze blijft ook los gewoon bij de baas. Misschien op een afstandje omdat ze heerlijk rondsnuffelt, maar ze houdt je haarscherp in de gaten, je hoeft haar niet eens te roepen, ze volgt je wel.
 • Ze is nergens bang voor en gaat altijd graag met je mee.
 • Ze vindt kluiven en kongs heerlijk.
 • Geef haar een wandeling en een lekker kluifje en ze maakt geen probleem van even alleen blijven.
 • Met bekende honden wil de sociale en dappere Zhastin wel spelen en meedoen met de groep.
 • Ze is ontzettend vrolijk en grappig.
 • Zhastin is waaks. En dan niet “kefferig” maar als in “een inbreker komt er niet in, punt uit”.
 • Met Zhastin kun je ’s nacht rustig slapen met de ramen open, je tas in de auto laten liggen, een tukje doen langs de snelweg en in je eentje de hei op. Tasjesrovers, babbeltructuig en insluipers: eat your heart out, hier is Zhastin.
 • Bonus: gooi de vliegenmepper maar weg. Zhastin heeft zo’n hekel aan bromvliegen die door de kamer zoemen dat ze niet zal rusten tot ze hem te pakken heeft (en dat lukt ‘r ook nog).

Trouw, gehoorzaam, dapper, beetje eigenheimer en waaks. Dat maakt haar een superfijne baas-baas hond. Maar… deze gouden medaille heeft een keerzijde.
Zhastin wil respect voor haar persoonlijke zone door vreemde honden en vreemde mensen. Opgedrongen contacten vindt ze helemaal niets. Eerst graag netjes met rust gelaten worden, dan in haar eigen tempo besluiten of het ok is, en dan pas contact. Misschien. Dat betekent dat ze op straat niet zomaar even wil worden geaaid. Dat ze 999 mensen gewoon passeert en dan ineens iemand spot die ze “fout” vindt en dat laat merken. Haar nieuwe baasje moet dat goed in de gaten houden. Gelukkig accepteert ze makkelijk leiding en begeleiding, maar die moet haar baas haar wel geven. Liefst door haar te trainen om naar de baas te kijken en op tijd af te leiden. Dat lukt wel (foster heeft dit al in gang gezet), met de juiste training is ze heel stuurbaar.

Verliefd?
Zhastin de geweldige zou helemaal op haar plek zijn bij een baas zonder kleine kinderen; m/v, alleen/stel, stad/buiten, die
– Smelt voor de blik in haar ogen
– Haar vrolijkheid naar buiten wil brengen
– Net zo van wandelen houdt als Zhastin
– Ervaring heeft met honden en lichaamstaal kan lezen
– Haar tijd en vertrouwen wil geven. Je krijgt haar liefde met 300% rente terug. Beloofd.
– Zachtaardig maar beslist de leiding neemt en zorgt dat ze de goede keuzes maakt
– Blij is met het veilige gevoel met Zhastin in huis.

Wie is verliefd genoeg om door haar dappere pantser haar ziel te zien? Wie ziet haar gouden kwaliteiten? Bij wie zit deze grote kleine hond straks onder de kerstboom? Een mooier geschenk ga je niet vinden en niet geven.

Zhastin, hoe spreek je dat uit?
Net als ‘zestien’ maar dan met een a: Zastien. Justine, Shasty. Satie, Zadkine en Zwarte Pieta werken ook. In Rusland zeiden ze “Zjanna”.

Zhastin’s verleden:
Zhastin heeft blauwe plekken op haar ziel. Juist zij hecht zich zo sterk aan een baas, maar juist zij werd door haar baas langs de snelweg bikkelhard uit de auto gesmeten. Fysiek had ze niets gebroken, maar wel haar vertrouwen en haar vrolijkheid. Wij denken dat het baasje dat haar uit de auto smeet, haar voor dat moment ook al heeft mishandeld. Hoewel Zhastin meestal alleen de dappere en vrolijke doorzetter laat zien, zie je als je goed kijkt soms angst en verdriet in haar ogen.

Gelukkig reed er achter deze rotzak een hondenliefhebber die direct stopte, het zwarte bundeltje dat op het asfalt belandde opraapte en naar een dierenarts en het asiel bracht. Daar stortte ze helemaal in. Wilde niet meer eten, niet meer wandelen, niet meer leven. Een hond zoals zij leeft voor haar baas en wordt dan zo pijnlijk gedumpt. De vrijwilligers van het asiel waren dol op haar, maar door potentiële adoptanten werd ze steeds over het hoofd gezien. Zhastin is teveel eigenheimer om zich aan een vreemde te verkopen. Haar mooiste eigenschap dreigde haar noodlot te worden, want zo bleef ze jaar in jaar uit in het hok achter.
Nu zit ze als pleeghond in foster, in de hoop dat er ergens toch iemand is die net zo onvoorwaardelijk van haar zal houden als andersom.

Zhastin is the perfect dog for an owner with some dog-experience who appreciates her loyalty and quiet guarding of the house. Her adopter loves to make a long walk, and then have coffee with the dog and enjoy each other’s company.
Zhastin is in foster in the Netherlands, near The Hague/Utrecht. If you are interested in this lovely companion, please contact us. We are happy to provide more information in English, German or French.

Wie is Zhastin?
Achter haar weemoedige oogjes schuilt een dapper en vrolijk hondje.
Achter dit dappere en vrolijke hondje schuilt een hondje dat lichamelijk en geestelijk klappen heeft gehad. Wie goed kijkt ziet in haar ogen dat ze angst, pijn en verdriet heeft gekend.
(Meer info: lees onderaan haar verhaal)
Haar uiterlijk is mooi apart: niet te groot (48 cm) maar zeker geen “kleine” hond. Meer lang dan hoog. Hangoortjes maar echt geen labrador. Zwart, maar dan wel met bruingevlekte pootjes. Haar innerlijk? 80% herder, 20% eigenheimer. Voor haar eigen baas een tópper.Rusland vertelt: Op een avond was mijn vriendin op weg naar huis. Het was rustig op de weg en plotseling stopte er een grote Lexus voor haar. Er werd iets groots uit de auto gegooid. Mijn vriendin stopte haar auto en ging kijken wat het was. Het was een klein hondje met een prachtige halsband. Zij pakte de hond vlug op en ondanks dat het al laat was ging ze ermee naar de dierenarts. De arts concludeerde dat de hond gelukkig niets mankeerde.
Mijn vriendin kon de hond niet mee naar huis nemen; ze had al 2 katten en 3 honden. Ze besloot om het hondje naar het asiel te brengen. Zo kwam Zhastin in ‘ons’ asiel terecht.
Ze kwam in een kennel met twee andere, kalme honden, een reu en een teefje. In het begin kwam ze haar hok niet meer uit en wilde ze niets eten. Ze was erg verdrietig en vermagerde sterk zonder haar baasje en zonder haar thuis. Zhastin heeft een baasje nodig!