Van thuisloos naar thuiskomst…moet dat nou?

Je nieuwe baasje gaat nu voorzichtig aan familie en vrienden vertellen dat er een Rushond onderweg is. Dat levert wisselende reacties op. Sommige mensen vinden dat leuk en spannend, anderen vinden het grote onzin. Een hond uit Rusland? Ze vinden dat je in Nederland maar een hond uit het asiel moet halen. De mensen die dat het hardst roepen hebben zelf meestal geen (asiel)hond.  Over de verschillen tussen buitenlandse en Nederlandse asielhonden een andere keer.

Tosh en Liv feb'16
Liv met Tosh uit Moskou
Het kan ook zijn dat je te horen krijgt dat het belachelijk is om een Rushond te helpen, want “er hebben mensen honger in de wereld”.  Vraag:  Wat doen zij zelf aan die honger in de wereld? Vraag: Waarom adopteren ze zelf niet een hongerend kind, als ze die “honger in de wereld” echt zo vreselijk vinden?

Tommy en Mick feb'16
Tommy met Mick uit uit Bosnië

Zou de wereld beter worden als we besluiten om nooit meer dieren te helpen? Als we onze kinderen de boodschap meegeven: Zorgen voor een dier in nood doen we niet, ze moeten maar sterven want voor een dier zorgen kost geld.

Kijk eens naar landen waar slecht met dieren wordt omgesprongen. Geef mij de naam van het land waar dieren worden verwaarloosd en mishandeld en waar mensen het fantastisch hebben? Dat land bestaat niet. Landen waar dierenmishandeling normaal is, zijn ook voor mensen geen goede plek.

 

Er is veel te verbeteren in de wereld. De meeste mensen doen daar niets aan. Een klein aantal mensen geeft wat geld aan een goed doel, en een nog kleiner aantal mensen zet zich actief in voor een doel waar hun hart ligt. Door vrijwilligerswerk, door het redden van één dier zoals een Rushond. Al die mensen die vinden dat jij iets anders moet doen omdat zij zeggen iets anders belangrijk te vinden? Ik zeg: verbeter de wereld en begin lekker zelf!

 

Iaira Boissevain, 16 februari 2016