Ronya

JANUARI 2016

Eind juni dit jaar maakten we voor het eerst kennis met Monya, toen nog Ronya geheten. Ze verbleef toen bij haar foster Kim Verhaaff. En we waren meteen verliefd. Niet op Kim, maar op dat Russische meisje ;-).

Het eerste contact viel van beide kanten niet tegen, dus besloten we om haar de volgende woensdag op te halen voor een week proef-logeren.

Monya is geen gewone hond. Ze heeft in haar vorige leven dingen meegemaakt die haar erg schuw en angstig hebben gemaakt. Dat is tijdens haar verblijf bij Kim beter geworden, maar ze sprong direct bij Kim op schoot als er een vreemde in de buurt kwam. Dus dat beloofde wat. Maar, we gingen ervoor.

Groot was onze schrik toen Kim ons de volgende dag vertelde dat Monya een ongelukje had gehad waardoor ze haar rechter oog moest missen. Tja, wat moet je dan? We hadden dat leuke snoetje in onze gedachten; dat kopje met die twee mooie grote droeve ogen.

Maar na rijp beraad zetten we toch door. Dat ongelukje had net zo goed bij ons kunnen gebeuren en in zo’n geval doe je je huisdier ook niet weg, toch?

Op 8 juli, een week later dan oorspronkelijk gepland, was Monya voldoende hersteld zodat we haar konden ophalen. Tijdens de autorit van Kampen naar Nootdorp gedroeg ze zich voorbeeldig. In het begin leek ze makkelijk te wennen maar daarna volgde een periode waarbij ze duidelijk gestrest was en bang voor alles en iedereen. Ze kroop achter de bank, desnoods via de vensterbank, en ze kwam er niet meer vandaan. Alleen ’s-nachts verliet ze haar schuilplekje. Ook in de achtertuin creëerde ze een veilige plek door een kuil te graven tussen een rododendron en een schutting. “ Monya Staarttussendebenen” .

Ze moest om 6:00 uur ’s-ochtends uitgelaten worden, want dat was ze zo gewend. We hebben menig keer haar plas en poep na het opstaan moeten opruimen.

Op advies van Kim en Monique hebben we haar een tijdje genegeerd en langzaam begon ze te ontdooien. Daarna hebben we de kamer anders ingedeeld zodat ze niet meer achter de bank kon kruipen en we hebben naast de bank een veilig plekje voor haar mand gecreëerd. Sindsdien gaat het elke dag ietsje beter, maar ze komt haar mand alleen maar uit om uitgelaten te worden. Of als wij naar bed zijn, want dan wordt ze moedig, springt ze op de bank en haalt ze allerlei streken uit die we de volgende dag bekijken op de beelden van de bewegingscamera die we opgesteld hebben. En da’s lachen.

Haar uitlaten is leuk, want buiten is ze totaal anders dan binnen. Loslopen kan helaas niet, want ze schrikt van elk geluidje en rent zo de weg op. Ze is al 3x ontsnapt, maar kwam gelukkig ongeschonden terug. Ze houdt ervan om aan het eind van de lijn keihard rondjes om je heen te lopen. Maar ook om te kauwen op takken, ook als die groter zijn dan zij zelf. Ze is gek op water, dus voor je het weet ligt ze er in (en als ik niet oplet ik ook). Maar van het kleine zwembadje in onze tuin, speciaal voor haar gekocht, moet ze niets weten.

Monya graaft graag kuilen (is het een kruising met een Duitse herder?) waarna ze gewoon met haar vieze voorpoten tegen je opspringt.

Oudejaarsavond was een verschrikkelijke ervaring voor haar. Al dagen werd er geknald, maar daar trok ze zich niet zo heel veel van aan. Op de avond zelf echter werd er veel afgestoken en zat ze trillend naast me op de bank. Ze wilde niet eten of drinken en zelfs niet van de bank af, laat staan naar buiten. Maar we hebben het overleefd en we zijn bij haar gebleven tot het weer rustig was.

Het vertrouwen van Monya groeit elke dag een beetje, maar zoals Kim eens zei, ze zal nooit een held worden. De laatste tijd springt ze spontaan op de bank, ook als er iemand op zit. De nieuwste ontwikkeling is dat ze dan haar voorpoten snel voor je neerlegt en je uitdaagt om met haar te spelen.

“ Monya Staarttussendebenen” is nu “ Monya Staartomhoog” .Het is een schatje en dat zal alleen nog maar beter worden. Als we wat verder zijn en ze nog meer vertrouwen heeft, dan gaan we met haar naar een cursus.

Bedankt Joke, Kim en Monique, voor de hulp. En natuurlijk ook hulde voor de vrijwilligers in Moskou.

Spasibo!!

Ronya is in Nederland bij Kim in opvang en zij vertelt over haar ervaringen met dit mooie hondje.

Ronya, nu 1,5 jaar gedraagt zich als een speelse en soms zelfs beetje brutale pup.
Omdat ze vanaf haar 4e mnd. in het asiel heeft gezeten en nooit echt een pup heeft kunnen zijn haalt ze dat nu in. Ronya vindt het heerlijk om te rennen en spelen, soms zo heerlijk dat ze nog niet altijd doorheeft of de andere hond haar ook leuk vindt, ze laat zich daarin gelukkig goed begrenzen, er zit totaal geen kwaad in haar ze wil alleen maar spelen.
Ronya is dol op zwemmen en achter ballen aanrennen, er zou wat van een whippet in haar kunnen zitten, ze heeft een tomeloze energie.

Ronya is een enorme knuffelkont, maar niet meteen vanaf de eerste dag, ze heeft zoveel nare ervaringen gehad, ze moet eerst behoorlijk de kat uit de boom kijken.
Verwacht niet dat ze meteen na een week al bij je op schoot springt, maar zodra je haar hart veroverd hebt is het je beste en liefste vriendinnetje, en geeft ze je zelfs een soort “mensen” knuffels .. met haar pootjes om je nek, heerlijk.

Met andere honden gaat het goed, al is Ronya bij honden zeker niet zo rustig en afwachtend als bij mensen. Ze moet hondentaal nog wat beter leren verstaan, ze zou er veel baat bij hebben als bij haar nieuwe gezin al een hond of honden zijn.
Met katten gaat het binnen goed en slapen ze zelfs samen, maar buiten komt haar whippet kant naar boven en rent ze graag achter katten aan.

Ronya kan op zich wel alleen zijn, ze blaft niet of iets dergelijks, maar ze vind het niet fijn.
En als het te lang duurt, gaat ze op dingen als dekentjes en kussentjes sabbelen en kan ze dat ook kapot bijten. Dat is iets waar ik mee aan het werk ben maar het zal altijd wel een hondje blijven dat niet té lang alleen kan zijn.
In de auto gaat het steeds beter, eerst vond ze het behoorlijk eng maar als je het rustig aanpakt gaat ze er uit zichzelf in en is ze heel braaf.

Ook is Ronya geen hondje voor een druk gezin, ze heeft daarvoor te veel meegemaakt en houdt van een rustige omgeving. Ronya in eerste instantie banger voor mannen dan voor vrouwen, maar als je haar de tijd geeft, weet ik zeker dat, dat iets is waar ze wel overheen komt.
Ik merk nu al bij het uitlaten, dat er mannen zijn waar ze eerst voor wegliep die haar nu mogen aaien.

Wat Ronya nodig heeft is veel liefde en heel veel geduld maar wat je terug krijgt is onbetaalbaar.

Ronya is één brok liefde.

This dog named Monya

This is a full information about her.

Health –healthy dog, vaccinated by her age, has a chip.

Attitude towards adults – perfect, very fond of care, affection and tenderness. She likes to be in a company of people and other dogs. She adores people but can be a little bit shy for the first meeting. She is a very friendly dog. She likes her name and likes when you speak to her. She listens you with a good interest. Very tender girl who needs care and love very much.

Attitude towards children – fits in any family. She can stay in the family with adult children, has a good and soft character, friendly dog. She is a dog-companion. She is a very “easy” dog.

Attitude towards other dogs – she is very good with other dogs, friendly dog. She likes walking, but a little bit shy. She wants to play but sometimes looks very shy and needs lots of hugging! She can be a second or third dog in a family (not dominance).

Attitude towards cats –we can’t tell you for sure. But it depends on her master and if he will be ready to explain her that cats are her friends also. She is a young dog and probably she will be good with cats.

Preferable residence – it doesn’t matter, the main thing for her is to be loved, fed, walked and patted often.

Owner preference – Fits perfectly in any family, or families with adult children, and dogs (not dominate male or female). She is very gentle dog.

History, particularities – her story in very common for Russia. She was found on the street then one of our volunteer picked her up and took to the shelter. She is a friendly dog, she likes people and dogs. But can be shy for the first meeting (just for a few minutes). She is a puppy now and wants to discover the world. But she feels herself not enough confident. She needs a defender who can show her this big world! She likes to be in a company of people, likes when you speak to her. She can become a very good friend for the whole family! She is a very kind and friendly dog, has a good and soft character. She is young dog and needs care and love. She is ready to be your friend and become a part of your family! She needs a very responsible owner! She can join you and be your partner for the mornings and evenings walking’s!!!