Makar

Geadopteerd: 30-09-2012
OKTOBER 2015

Een update van gelukkige verhalen over Makar? Haha! Zijn hele leven (en het mijne) is iedere dag een grote update van een gelukkig verhaal. Sinds ik in september 2012 naar Moskou vloog om hem op te halen is zijn leven een feestje en het mijne ook. Hij is zo lief, zo sociaal, zo vriendelijk, zo wijs en zo geweldig. Wat een hond.

In de drie jaar dat hij hier is, is hij uitgegroeid tot een zelfverzekerde atletische prachthond. Vrijwel dagelijks hoor ik “oh, wat een mooie hond, wat is dat er voor een?”. “Een straathond” zeg ik dan, tevreden grijnzend over de ongelovige blikken. Er was zelfs één passant die stomverbaasd eruit flapte “Een straathond? Maar hij is hartstikke lief!”. Inderdaad mijnheer, straathonden zijn vaak harstikke lief, goedemiddag.

Met zijn sociale vaardigheden weet Makar altijd precies hoe hij met mensen en honden moet omgaan. Op straat kan hij feilloos de juiste afstand houden en in huis is hij een topvoeder voor logees en fosters. Hij is tolerant en beheerst, maar wee de gasthond die hem niet respecteert; die krijgt – zonder schade – een precies goed gedoseerd pak op zijn of haar broekje dat er niet om liegt. Vervolgens wordt hij ieders held; omdat hij binnen en buiten een voorbeeld geeft, trekken alle wat minder zekere honden zich sterk aan hem op.

Makar kan overal mee naar toe; vergaderingen, lezingen, kantoor en borrels. Toen ik hem net had werd hij daar wat nerveus van maar tegenwoordig niet meer. Er moeten alleen geen katten of andere kleine dieren zijn; die gaan er onherroepelijk aan. Hij kan duiven uit de lucht happen en katten op een kilometer afstand ruiken. Gelukkig verraden zijn schitterende grote oren hem direct. Als die de lucht ingaan weet je dat je op je tellen moet passen. Door heel veel speciale training heeft hij inmiddels behoorlijk goed geleerd om los te lopen en bij mij te blijven, zelfs als er konijnen in zicht zijn.

Hij kan waanzinnig snel de meest gekke kunstjes leren (zwaaien, buigen, links en rechtsaf slaan, een of twee poten geven, achteruit lopen enzovoort) maar het liefst wil hij dat gewoon met mij en niet op een trainingsveld. Om zijn concentratie te verbeteren en lekker met hem aan de slag te kunnen, ben ik met hem gaan praktijkspeuren. Ook dat vond hij in het begin vrij belachelijk: een vreemd mens in de bosjes zoeken terwijl er konijnen en reeën in de buurt zijn? Doe niet zo raar. Maar…. de aanhouder wint (met veel kipfilet). Inmiddels werkt hij dwars door bos en duin geconcentreerd lange sporen uit. Het is alleen niet altijd makkelijk om een “verstopper” te vinden. Als Makar die verstopper niet goed genoeg kent, of hem/haar niet leuk genoeg vindt, dan kan diegene wat Makar betreft in de bosjes blijven wonen, daar gaat mijnheer geen moeite voor doen. Hij trekt dan wel zijn speurgezicht, stapt er enthousiast op los en misleidt mij gewetenloos richting een konijnenhol of reeënligplaats.

Lekker eten, zachte ligplekken en graag een plek op de achterbank van de auto omdat hij dan lekker uit het raam kan hangen, zo wil hij het graag. Nog beter: een cabrio (nee, die heb ik niet). Deze straathond is volledig ingeburgerd!

Ik ben stapelgek en apetrots op mijn Rushond. Gezegend is de dag dat ik deze hond ontmoette en volledig besmet raakte met het Rushond-virus. Ik wens het iedereen, mens en Rushond van harte toe.

OKTOBER 2014

Even vroeg ik me af hoe interessant een update zou zijn, want het gaat gewoon geweldig, ik heb de liefste en leukste hond van de wereld getroffen. En ik niet alleen. Wie het verslag van de eerste weken leest, ziet dat mijn andere hond Païenne een beetje chagrijnig reageerde op deze indringer. Dat verbaasde me niet; zij houdt niet van vreemde honden maar wil zelf haar vrienden uitzoeken. Dat lukte: Makar met zijn fantastische sociale vaardigheden werd haar vriend heel snel. Hij respecteert haar zonder bang voor haar te zijn, en dat is precies wat zij leuk vindt. Na enkele dagen daagde ze hem uit om met haar te spelen en al even snel lagen ze samen op een kussen. Makar is nu 1,5 jaar bij mij, en dit koppel is helemaal gelukkig met elkaar. Hij kijkt van haar af hoe het in Nederland gaat (pootjes geven, kong leeg smikkelen, bal apporteren), en zij laat hem op straat de ontmoetingen met andere honden regelen. ’s Avonds liggen ze tegen elkaar aan te slapen. Eerst samen op hun rechterzij, dan worden ze tegelijk even wakker en draaien zich samen om op hun linkerzij. Te lief!

Ook voor mij is Makar echt een geweldige hond. Hij rent graag mee naast de fiets, vindt het geweldig om gekke kunstjes (zitten, liggen, volgen, blijven, zoeken en ander normaal werk, maar ook: zwaaien, rollen, buigen, rondjes dansen, en op commando de worst voor je neus niet aanraken) te leren, en heeft overal, van kantoor tot familiefeestjes, onuitwisbare indruk gemaakt met zijn vriendelijkheid en onberispelijke gedrag. Daarnaast is hij gewoon altijd te lief, grappig, aanhankelijk en ontroerend voor woorden.

Een iets lastiger puntje is dat hij duidelijk als straathond heeft weten te overleven: deze hond is een zeer gedreven en bedreven jager. Hij luistert 99,9% van de tijd perfect, maar o wee als er iets in de buurt vliegt, piept, fladdert, waggelt, hipt of kruipt. Een speciaal hondengebied is niet veilig voor hem, hij vliegt probleemloos over een hek van 1.60 meter hoog (van HD en andere gewrichtsproblemen heeft hij duidelijk nog nooit gehoord) om op zoek te gaan naar konijnen. Een volwassen zwaan gaat hij zonder aarzeling te lijf, muizen zie ik nooit meer in huis (eigenlijk wel prettig), kauwen, duiven en meeuwen vangt hij uit de lucht en ratten hapt hij in een trefzekere hap uit de bosjes. Loslopen is dus echt niet veilig voor hem. Ik troost me maar met de gedachte dat hij door zijn jachtvaardigheden in Rusland heeft weten te overleven en daarom nu bij mij is, en compenseer het met veel fietsen, apporteren aan een lange lijn, en nu ook speurtraining – wat hij allemaal geweldig leuk vindt. Stiekem is het ook best rustig; niet meer zijn aangewezen op zogenaamde “losloopgebieden” van tien vierkante meter waar vooral vechthonden lopen, maar gewoon lekker fietsen en actief zijn op andere plekken.

Makar is Russisch voor “de gezegende”. Een prachtige en meer passende naam hadden Vera, Galina en Oleysia niet kunnen bedenken. Niet alleen is hij gezegend met zijn nieuwe leven, maar vooral zijn wij gezegend met hem!

OKTOBER 2020

Makar’s vrouwtje reisde van Den Haag naar Moskou om hem te halen.

De avontuurlijke Iaira nam er wat tijd voor om hier over te beslissen. Zij was de eerste Nederlandse die ons asiel met eigen ogen zag en ze adopteerde de gelukkige Makar.

The first time I saw Makar was on the website, somewhere in august , I immediately fell for him. I found it very hard to make a decision about a dog I’d never met, and corresponded intensively with Vera. Based upon the information she gave me, I thought long and hard, and finally had the courage to do it. My biggest concern was my other dog, a 10 year old female who was very lonely after my other dog died, but at the same time is not very tolerant towards strangers in her house.

Emailing back and forth, at some point Vera mailed “you can come pick him up in Moscow if you want”. A bit of a joke, and a bit serious. Long story short: I ended up going to Moscow! Vera and Galina, and the people around them did their very best to show me around and give me an amazing experience there! I could write pages about it, but it would be too much for this site. But thank you all!

Makar came home with me, and was remarkably quiet and easy. A friend picked me up from Dusseldorf and drove me home. Makar behaved perfect, all the time. At home, he was a bit insecure, but still quiet and friendly. He explored the house, took a long walk with me (did everything outside!) and back home rolled up in his crate for a comfy snooze to catch up on sleep.

He is now with me for 3 days, and he really is an amazing dog. The description on the website fits exactly. I am sure he has been a house pet; he is used to everything, even the vacuum cleaner. He is perfectly toilet trained, he is comfortable, quiet and friendly and learns very fast, for instance to walk stairs, run along with my bike, and so on. My other dog is a bit grumpy towards him, but it is not too bad, and Makar is so social and friendly that I am sure they will like each other more and more every day. I hope Makar has made a start with a long and happy life here, with lots of walking, running and playing. For myself, I can say that I am still flabbergasted to have found a dog so perfect!!!

Dit is Makar. Hij is ongeveer 3 jaar. Op de schouder gemeten is hij iets meer dan 60 cm, dus een grote hond ! Hij is gehoorzaam en past zich aan alles en iedereen aan . Alles lijkt erop dat Makar ooit een huishond was. Hij spring en speelt en heeft veel plezier in het spelen, maar als je hem roept staat hij meteen naast je. Makar is een grote vriend voor volwassenen en kinderen. Ideaal om lange wandelingen mee te maken. Hij loopt zonder trekken aan de riem. Hij is volgzaam, intelligent en goedaardig. Hij heeft geen enkele agressie in zich. Makar is gezond en gecastreerd. Wie geeft deze fijne hond een mooi leven ?