Egoza, een fantastisch fosterproject!

Een zwart pareltje met onontdekte talenten.

Op de website kwam ze met de juiste omschrijving:
“De eerste impressie is een beweeglijke, aandoenlijke zwarte gazelle. Maar tegelijkertijd ook een slim vosje met pit. Egoza maakt veel oogcontact met haar baasje met haar expressieve, levendige ogen waarin een ietwat ondeugende blik soms ligt”.

Aha! Dat geeft al wat informatie: ze is slim, aanhankelijk en leergierig! Dat slimmerdje heeft volgens ons een fotografisch geheugen. Als ze eenmaal in een gebied is geweest weet ze feilloos waar de ontsnappings openingen zitten. Een probleem dus… Want ze heeft ook een jachtinstinct en kan daardoor niet los. Voor een hondje met zoveel energie levert dat echt frustraties op.

We hebben ons suf lopen piekeren; hoe kan het leven voor deze lieverd prettiger en interessanter worden.

Samen met Tosca besloten we haar mee te nemen naar de hondenschool De Challenge in Baarn om te zien wat Egoza triggert. Tosca is hondengedragsdeskundige die ook meer MyMartin honden en baasjes helpt om het leven plezieriger te maken. Het resultaat is op de filmpjes te zien. Egoza werd superblij, ze kon laten zien waar ze eigenlijk voor geboren is! Baasje, baasje… wat gaan we nog meer doen?

De filmpjes die we daar maakten, trokken de aandacht van een (voormalig) politiehonden trainer die direct de potentie van Egoza zag. Hij gaat absoluut geen politiehonden training doen, maar juist dingen waar baas en hond plezier aan beleven. Hij heeft maar één benaming voor haar: Tophond!

Egoza, jouw talenten zijn nooit gezien, dat kan ook niet in een asiel. Je bent geëvalueerd in Moskou en Nederland en kijk nu… Je bleek verborgen talenten en ambities te hebben. Jij wilt samen met de baas aan de bak.

Bovenstaande is een dankwoord én een pleidooi! Fosteren is zo’n mooie ontdekkingsreis, voor alle partijen. Elke asielhond zal zich in een nieuwe situatie anders gedragen dan in een asiel. De korte wandelingen die de vrijwilligsters met de honden maken geven een globaal beeld. In het geval van Egoza is haar talent nooit uit de verf kunnen komen. Dat gebeurde pas toen ze deel uitmaakte van het gezin en elke dag naar buiten ging. Ook voor ons was het even zoeken naar de juiste aanpak en die is met hulp gevonden.

You rock, Egoza. Je was een fantastisch fosterproject. Dankzij jou leren we honden ook beter lezen en begrijpen en hopen daardoor ook andere honden beter te kunnen inschatten.