Chunya 2

23 SEPTEMBER 2018

Bijna 3 maanden heb ik Maika in huis. Wat een lieve, zachtaardige, slimme, leergierige, vrolijke hond met een hoog knuffelgehalte is het toch. Ze ziet er misschien niet echt bijzonder uit, maar ik viel voor haar ontzettend mooie donkerbruine ogen met een zwarte rand eromheen. Hiermee kan ze je geweldig intens aankijken.

Volgens de beschrijving zou ze weinig blaffen, goed met katten zijn, en veel contact zoeken. En dit was wat ik zocht. Ik woon in een gehorig rijtjeshuis en had een kat. De beschrijving klopt als een bus. Ze blaft echt weinig, zoekt zeker
veel contact en is extreem goed met katten. In tegenstelling tot veel andere honden, wil zij met elke kat spelen, ook naar vreemde katten op straat laat zij haar spelboog zien. Jammer genoeg voor haar is het niet altijd wederzijds.

Honden moet ze altijd even peilen. Als honden rustig en beleefd kennis komen maken is het prima. Zijn ze te wild of komen ze niet prettig over, dan gaat ze er met een boog omheen. Ze houdt niet echt van drukte, en laat dat nou net iets zijn waar ik
zelf ook niet van hou.

Tijdens de wandelingen loopt ze supernetjes aan de riem, met dank aan de fosters in Rusland en in Nederland. Als ik haar los laat lopen blijft ze behoorlijk dichtbij. Ik probeer me wel eens te verstoppen, maar dat kost me echt heel veel moeite. Ze houdt me supergoed in de gaten.

Kortom, we zijn een goeie match en ik ben ontzettend blij dat ik haar heb mogen adopteren.


Chunya is een parmantig dametje met Laika DNA. Ze is beslist een goed opgevoed huishondje geweest en lijkt het verkeer en de geluiden van een stadswijk gewend te zijn. De geluiden in de wijk, het verkeer, onweer, de buren, het doet haar allemaal weinig. Ze past zich moeiteloos aan in huis en blaft zelden. Als de bel gaat, slaat ze aan. In huis reageert ze verder niet op de postbode of op de geluiden uit het plantsoen voor het huis.

Buiten is ze actief en als ze los loopt is ze speels. Ze loopt goed aan de lijn. Chunya houdt van wandelen, maar ze wordt niet onrustig of nerveus als ze zo nu en dan niet aan een lange wandeling toekomt. Ze is nu bezig spieren op te bouwen en er moeten een aantal kilo’s af, dus wordt er veel gewandeld. Chunya is baasgericht en gaat graag met de baas of bazen op stap. Ze heeft geen bos of park nodig , ook op straat ruikt ze genoeg interessants.

Houding tov volwassenen: Ze is heel lief en knuffelig naar haar eigen mensen en bezoek is welkom. Ze maakt veel contact met je. Chunya probeert soms op een grappige manier haar zin te krijgen of aandacht te trekken, bv door op haar rug te rollen als ze de bank af moet en je dan heel lief aan te kijken. Voordat je het weet windt ze je om haar poot. Ze is wel in voor een trekspelletje met de flos of de riem en buiten rent ze graag achter een balletje aan. Ze luistert dan goed. Chunya houdt haar mens(en) nauwkeurig in de gaten want mensen zijn voor haar ontzettend belangrijk.

Houding tov kinderen: Ze is geen kinderen gewend en reageert daarom wat terughoudend op hen.

Houding tov andere honden: Met vreemde honden maakt ze graag rustig kennis, maar dan is het meestal al gauw goed. Ze kan alleen maar ook als tweede hond geplaatst worden. Ze gaat  regelmatig naar een kleinschalige hondenopvang waar ze na gewenning nu ook vriendjes heeft gemaakt.

Houding tov katten: Chunya kan het uitstekend vinden met katten.

Alleen thuis zijn: Chunya kan een paar uurtjes alleen thuis blijven. Als ze alleen thuis moet blijven (bij het fostergezin zonder andere dieren) ligt ze rustig op de bank. Je hoort haar niet en ze maakt niets stuk.

Gezondheid: Chunya is gevaccineerd, gesteriliseerd, gechipt en heeft een dierenpaspoort.

Voorkeur adoptanten: geen voorkeur

Chunya is about 2-3 years old, shoulder height – 42 cm, weight – about 15-17 kg. Neutered, vaccinated, treated against all parasites. Walks on a leash very well.

This girl was found in a small town in Moscow region, were she was roving near a food-store. She had collar trace wich means she used to have home before. I felt sorry for this poor dog and made a decision to take her from the street.

In the house Chunya prefers to sleep on the floor or on her mattress. Easily stays alone. She eats all types of food but above all prefers different cereals with meat or canned meat.
Chunya gets along well with children. Is friendly with cats and other dogs.Can bark on a passing by cat but does it to show her importance, like saying “Do not pass by me here”. Chunya is an amusing dog. She needs time to expose herself.

She looks like a half-breed laika. When I first met her she was pale beige, but afterwards she became brighter and much more elegant. The difference can been seen on her photos.

Never gets dizzy in the car and travels pretty well. At first, it was very difficult for Chuna to get along with a lot of dogs, but now Chunya feels quite comfortable in a big company of animals. There were about 20 dogs in her first foster house but later I’ve moved her to the appartment were she lives with 6 dogs and several cats. This was made to be closer to the dog and have more contact with her.

Chunya will be a perfect pet for an experienced loving family. She adores caress and attention, lies on her back asking to scratch her belly.