Bagera

JULI 2021
Bij het maken van lesmateriaal over ex-buitenlandse honden, kwam ik je tegen. Je zat nog in Moskou, maar ik werd geraakt door je stevige blik. Ik was al enige maanden op zoek naar een oudere hond die wilde wandelen, meer niet, en die goed was met een kat. Daar leek je helemaal aan te voldoen.
Samen met 6 andere honden kwam je met het vliegtuig en een wagen naar de plek waar iedereen in gespannen afwachting stond te wachten op de nieuwe huisgenoot. Je kwam tevoorschijn met een redelijk ontspannen houding, helemaal niet angstig. Wauw. Zou die blik inderdaad getuigen van een stevig karakter?
Nou zeker. Maar wel context afhankelijk. In contact met mensen had je een -zeer- deemoedige houding. En wat wilde je graag contact! Je was echt een hele hele lieve mensenvriend. Zodra er echter iets van je gevraagd werd – al was het maar: “door deze tunnel is echt leuk”- dan kwam er een ongeruste blik en deed je een paar stappen naar achteren. Was er geen mens in de buurt, dan gingen de oren al snel overeind en verscheen de stevige blik.
Je had een hoop te verwerken en dat deed je door in de Tijm in slaap te vallen en heel heel veel te dromen. En… je wilde altijd een schoen van mij in je buurt als ik niet in beeld was. Slopen deed je niet; je wilde de schoen gewoon bij je hebben.
Uiteraard nam ik je mee naar honden doe-dingen, zoals Doggy Fun Run en Hondenzwemmen. Je verblikte of verbloosde niet bij het doen van al die gekke spelletjes. Zwemmen was niet jouw ding, maar op de supplank: geen probleem.
Lopen bleek ook niet echt jouw ding te zijn. Je deed het wel, maar erg langzaam en je ging snel hijgen. Ik weet het aan de conditie. Dus: opbouwschema ingezet. Echter na 3 maanden geen verbetering, dus medisch onderzoek. Het bleek dat je ooit je rug op twee plaatsen gebroken had en ook nog je bekken. Dit was verkeerd weer vast gegroeid. Duidelijk dus, waarom je langzaam liep. Je liep met beleid; je was een hele wijze hond.
Wat wel verbeterde: je voelde je steeds vrijer. Een Kong was eerst eng, maar daarna zeer gewenst. Een flostouw? Wat moet je daar nu mee? Maar ook nu leerde je dat je daar achteraan mag hollen en mag oppakken. Je speelde er steeds een paar seconden langer mee en maakte op het laatst zelfs een spelbuiging om aan te geven dat je wel zin had in de flos.
Op ons terrein durfde je nu ook zelfstandig op onderzoek uit te gaan en je kon trots op de trappenbult om je heen zitten kijken. Ook ontdekte je dat het leuk is om op de wilde konijnen te jagen. Vond ik iets minder geslaagd, maar ja, ik was al lang blij dat je zo vrij durfde te zijn.
Maar je was en bleef mijn schaduw; niet meer in zo’n deemoedige houding en je gaf zelfs geen kik als je alleen moest blijven of de kennel in moest omdat er cursisten kwamen.
Je kon je sociale capaciteiten inzetten bij de begeleiding van de pups/pubers. Wat deed je dat weer beheerst en correct. En natuurlijk wel even met je poot omhoog zelfbewust over de plas van de ander heen.
Maar je ging steeds langzamer lopen. Dus 2,5 maand geleden maar weer echo e.d. Wat erg grote maag en wat vergrote lever, bloed prima. Maar het ging nog minder goed. Dus afgelopen maandag weer een echo: de milt vol met vlekken (uitzaaiingen). Ergens zat een agressieve tumor. Maximaal 2 maanden nog, zei de dierenarts. Het werden slechts 5 dagen.
Lieve, lieve Bagera, heel wat honden heb ik (professioneel en zelf) meegemaakt. Maar nog nooit zo’n ongelofelijk lieve mensgerichte en sociale hond. Zo’n wijze hond. Dank voor de twee jaar dat wij samen zijn geweest.
Voor Bagera is maar één criterium belangrijk: hou van mij en ik geef het honderdvoudige terug.

Vrolijke en super lieve ‘grande dame’ Bagera woonde in een flat met een ouder iemand en een kat. Toen haar baasje overleed hebben vrijwilligers voorkomen dat ze in een asiel terecht zou komen. Of, nog erger, op straat zou zijn beland. Ze heeft nu een tijdelijk onderdak bij een gezin met een kind van 12-13 jaar en nog een paar opvang honden. Mevrouw heeft een gezonde eetlust, maar wordt, gezien haar leeftijd, op gewicht gehouden met voer voor seniore honden.

Houding tov volwassenen: Goed. Bagera is echt een mensenhond. Ze geniet als ze bij mensen in de buurt is. Met speeltjes daarentegen heeft ze niet zo veel. Ze trekt niet aan de lijn (een kind van 12 kan haar makkelijk uitlaten). Ze komt nu, als ze los kan, direct terug als ze wordt geroepen en blijft zeker in de buurt. Bagera is een kalme, lieve hond die heel snel door heeft wat het baasje van haar wil. Ze kent ook enkele commando’s en is absoluut zindelijk –ze wordt nu 3x daags uitgelaten, maar ze heeft zo’n sterke blaas dat het niet erg is als dat, door omstandigheden, het een keertje minder is.

Houding tov kinderen: Absoluut goed. Bagera vindt kinderen geweldig.

Houding tov andere honden: Goed met reutjes en teefjes. Ze is zelf niet dominant dus wat bazige honden kunnen haar wat afschrikken. Bagera kan prima als tweede hond worden geplaatst bij een niet dominante hond.

Houding tov katten: Goed. Ze heeft jaren met een kat samengewoond bij haar eerste baasje.

Kan alleen zijn: Ja.

Autorijden: Bagera vindt autorijden nog wel een beetje eng maar oefening baart kunst.

Gezondheid: Bagera is gevaccineerd, gesteriliseerd, gechipt en heeft een dierenpaspoort.

Voorkeur woonomgeving: Geen voorkeur.

Voorkeur adoptanten: Bagera is een uitstekende gezinshond. Ze komt het best tot haar recht in een rustige omgeving – dus bij wat oudere kinderen zal ze het zeker goed doen. Ze is ook prima op haar plek bij senior mensen die ook van kuieren houden en geen haast hebben.

Bagera was born in December 2010. Has no health problems. According to her age feeding control needed to prevent excess weight as well as eyesight control, sterilized.

Bagera lived in a flat with one adult owner and a cat. When her owner passed away a year ago volunteers saved her from living in the street or in shelter, so now she lives in temporary home in apartment. She lives with two other dogs in a family of three (two adults and one child).
The dog has a great appetite. She can eat any home food but dry food for senior dogs or weight control dry food preferred.
She has a calm temper, intelligent, can stay alone, understands easily what owner wants.
Friendly wth people (man, woman, adult, child). Very good with all dogs, not aggressive. Being non dominant she can be afraid of aggressive dogs or dogs which dominate. She prefer people’s company. With cats good. She lived with a cat as other pet for years. Walks very good on the leash, not pulling. Bagera knows all basic commands. A little afraids of travelling by car, needs support during riding in the car. Can stay alone at home. To the toilet is accustomed. Walking 3 times a day. But now it is already possible and 2 times. She is not excited about toys, likes to walk and run outside according to her age, but always stay near owner. Suitable for any family, possibly with a children, she feels more comfortable with calm environment. Good for senior people as she will not pull on the leash or run away. Maybe the second dog, if the first dog is friendly for other dogs.
She can live in a flat or in the private house, no preference. More important is love and caring attitude.