Wij begrijpen dat dit de moeilijkste vraag is. U kunt de hond niet vooraf zien, u kunt er niet op proef mee wandelen. Je moet besluiten over een dier dat je nooit hebt gezien, en vertrouwen op de informatie die wij kunnen geven. Dat is lastig. Veel informatie kunnen wij niet geven, hoe graag we dat ook willen.

Heeft de hond kinderen, katten, geiten, kippen als normaal leren ervaren of niet? Dat is nu net wat we heel vaak niet weten. Sommige honden worden op straat geboren, anderen in huis en later op straat gegooid. Ook traumatische ervaringen die ze op straat of in huis misschien hebben gehad kennen we niet. De shelters in Rusland zijn niet zoals het asiel in Nederland is. In Nederland hebben we veel verzorgers, vrijwilligers, een keurig kaartenbakje en meer. In Rusland is een shelter een dorp vol barakken waar zoveel mogelijk honden zitten opgesloten.

Op de site vindt u daarom bij veel karakteristieken “onbekend”. We weten het niet en in een Russische shelter kan je geen testen uitvoeren. Wij proberen daarin zo eerlijk mogelijk te zijn. Dat vragen we ook van u. Hoeveel “bufferzone” hebt u? Bent u bereid om onverwacht gedrag te accepteren? Om met de hond te trainen? Realiseert u zich dat deze straathonden een rugzakje hebben waar wij niet in kunnen kijken? Bent u bereid om de hond tijd en ruimte te geven?

Het goede nieuws is dat we heel erg veel leuke, sociale, aardige honden een nieuw thuis hebben gegeven bij mensen die er zielsgelukkig mee zijn. Bijna al deze honden leven liefdevol samen met kinderen, katten, konijnen en andere dieren, gaan mee in de auto, kortom, zijn uitstekend ingeburgerde superhuisdieren. Lees de afdeling “gelukkige verhalen” maar.

Zowel de Russische als de Nederlandse vrijwilligers doen hun uiterste best om een warm thuis te vinden voor de meest sociale, aardige, leuke en unieke honden. Garanties kunnen we niet geven. De garantie die we wel geven is dat MyMartin u zo goed mogelijk informeert en u altijd met raad, daad en goede nazorg terzijde staat. En als het onverhoopt echt niet gaat, kunnen we helpen met opvang en herplaatsing.
Van tweedehands hond naar eersteklas vriend! “Ik ben zo blij, zo ontzettend blij met mijn Rushond! Hij is zo lief, zo sociaal, zo uniek, zo mooi. Wat een lot uit de loterij. De mevrouw van de bloemenwinkel op de hoek keek in zijn ogen en zei: als dit een vent was zou ik meteen met ‘m trouwen” (- vertelt een adoptant).
Voordelen van een Russische asielhond

De honden uit Moskou zijn veelal gezond. Ze hebben op straat en in het asiel weten te overleven, in de ijzige kou, met weinig en slecht eten. Onderzoek wijst uit dat maar een heel klein percentage van de straathonden in Moskou het weet te redden. Deze honden hebben een goed immuunsysteem, een goed gestel. De ziektes die honden uit tropische landen soms bij zich dragen, komen in Rusland niet voor.

Het zijn kruisingen van kruisingen van kruisingen van kruisingen. Dat betekent dat al die erfelijke gebreken van rashonden er niet zijn. Bovendien is de straat zelf al een selectiesysteem: de meest gezonde honden overleven.

Het zijn veelal zeer sociale honden. Als je op straat leeft moet je met andere honden en met mensen kunnen omgaan. Daarbij worden door de vrijwilligers de leukste en sociaalste honden geselecteerd voor deze site. Heel bange of agressieve honden doe je geen plezier met een transport naar Nederland.

In het hok staat een emmer brokken waar 5 of 6 honden uit moeten eten. Echte vechtersbazen zijn in die situatie niet te handhaven. Deze honden vertonen vaak een perfecte combinatie van sociaal en respectvol gedrag, zonder bang te zijn. Bovendien slapen ze tegen elkaar aan om warm te blijven.

U hebt een unieke hond waar geen tweede van rondloopt; en daarmee de meest originele, aparte en leuke hond van de buurt. (U zult wel vaak de vraag “wat is dat nou voor ras?” moeten beantwoorden!).

Een hond uit Moskou een tehuis geven is dankbaar. Iedere dag dat u uw Russische hond tevreden opgerold in zijn mandje ziet liggen, wordt u warm van binnen. U hebt een dier een goed tehuis en een fijn en veilig leven gegeven.

Aangepast: deze honden hebben in de gekste omstandigheden moeten overleven; huis, straat, asiel, station, snelweg etc. Het zijn meestal honden die zich makkelijk aanpassen aan een nieuwe situatie, snel leren, en behoorlijk stressbestendig en stabiel zijn.

Karakter: deze honden zijn niet generaties lang doorgefokt op 1 soort gedrag maar ‘allround’ honden die minder last hebben van ingefokte gedragsstoornissen.

Een hond uit Moskou is een goede deal. Voor minder dan de helft van de prijs van een rashond hebt u de leukste en origineelste hond van de wereld. Tel daar nog bij op, dat uw hond volledig is ingeent (inclusief rabies), ontwormd, gechipt, gecastreerd/gesteriliseerd (behalve pups) en een dierenpaspoort bezit en u weet dat u een superdeal hebt.

Nadelen van een Russische asielhond

Een hond is een levend wezen, en deze honden hebben veel meegemaakt wat we niet weten. Een asielhond die misschien mishandeld is, misschien op straat geboren, misschien het huis uit gegooid, misschien zichzelf in leven heeft moeten houden, geeft onzekerheid. Wij weten niet honderd procent zeker hoe de hond zich zal gedragen met andere honden in Nederland, katten, vreemde mensen, kinderen etc. Omdat in Moskou niet alles zichtbaar is, en omdat we nooit weten hoe een Nederlandse situatie uitpakt. Er zijn bijvoorbeeld heel veel honden van wie we niet wisten of ze bij katten konden, maar die dat prima konden of konden leren. Er zijn ook honden waarbij het nooit is gelukt.

Een hond betekent altijd: werk aan de winkel. Er zijn heel veel adoptanten die een hond uit Moskou hebben, en vol enthousiasme schrijven dat zij vanaf dag 1 een perfecte hond hadden. Dat is geweldig. Maar…..als u vanaf dag 1 een perfecte hond verwacht waarvan u de volledige achtergrond kent, die u direct begrijpt en alle commando’s snel en onberispelijk opvolgt, dan raden wij u aan om een pluche exemplaar te kopen. Een Russische asielhond moet inburgeren. Dat kost tijd en energie.

Overlevers regelen hun eigen zaken. Deze honden moesten vaak op straat of in een gigantisch en ijskoud asiel zien te overleven. Dat heeft voordelen (slim, sociaal) maar ook nadelen. Sommige honden zijn buitengewoon goed in vuilniszakken plunderen en eten stelen. Anderen vangen vogels, ratten en muizen (of andere dieren) omdat ze alles als voedsel zien.

We kennen de trauma’s niet. Een hond kan onverwacht bang zijn voor mannen, of juist voor vrouwen, voor kinderen, voor onweer, voor auto’s. Of voor mensen die met stokken gooien, want die kent hij niet als “leuk”.

Aanlijnen: vanwege het jachtinstinct van sommige honden, of angst bij andere honden, moet de nieuwe eigenaar heel erg voorzichtig zijn met leren loslopen. Dat is niet in een week voor elkaar. Veel honden leren het wel, de ene hond kan dat sneller dan de andere, maar sommige jagers zijn zo fanatiek dat het nooit lukt, omdat het gewoon niet veilig is. Zo’n hond kan overigens een heel leuk leven hebben met lekker wandelen, fietsen en spelletjes doen met de baas, of in de tuin spelen met andere honden.

Houdinis: sommige honden zijn ware Houdinis en laten zich niet opsluiten. Een tuinhekje, deur op een kier of een iets te losse halsband, en weg zijn ze. Het gebeurt niet vaak, de meeste honden zijn dol op hun nieuwe baasje, maar er zijn uitzonderingen. In Nederland zijn we meestal niet bedacht op ervaren uitbrekers. Dat vergt inzicht en inzet.

  • Als u meer zekerheid wilt hebben we ook fosterhonden, honden die in een pleeggezin in Moskou verblijven. Afhankelijk van de samenstelling, weten we dan meestal meer over het gedrag van de hond met andere honden, loslopen, kinderen en katten.
  • Als u nog meer zekerheid wilt: kijk dan eens naar de honden die in Nederland in opvang zitten. Als er plek is op een transport laten we regelmatig een asielhond  overkomen om in een pleeggezin in te burgeren. In Nederland kunnen we tenslotte meer zeggen over het karakter van de hond, en kan de hond ook alvast dingen leren.