Veiligheid voor alles met uw Rushond

Gefeliciteerd met uw Rushond!

U heeft straks een mooie, lieve en unieke hond in huis. Op straat zult u bijna iedere dag wel worden aangesproken wat voor hond dat is en u zult een heel speciale band met deze hond gaan krijgen. Uw hond komt uit een Russisch asiel of is al een beetje ingeburgerd bij een fostergezin in Moskou, Nederland of België. Nu de hond bij u komt wonen of logeren is hij zijn opgebouwde zekerheid weer even kwijt en moet bij u weer opnieuw beginnen.

Zorg van te voren dat u een rustige plek heeft klaargemaakt voor uw hond. Soms hebben de honden moeite om meteen de rust te vinden om daar te gaan slapen. Veel honden doen eerst heel kleine hazenslaapjes en liggen strak opgerold in een krul. Het kan even duren voordat ze ontspannen en weer ‘zichzelf zijn’. Misschien bent u zelfs bereid om de eerste nacht(en) in de buurt van de hond te slapen om de overgang wat makkelijker te maken.

Alles ziet er anders uit, ruikt anders, is anders. U hebt al wel een band met deze hond, maar de hond nog niet met u. Denk niet dat deze hond zomaar bij u blijft omdat u hem “hebt gered”, of omdat hij “bij de roedel blijft”, of “dankbaar is”, of omdat u koekjes in uw jaszak hebt. De hond moet ontdekken dat u veilig bent.
Een buitenlandse hond is echter niet alleen uiterlijk, maar ook innerlijk anders dan een Nederlandse hond. Trefwoorden: “slim” en “strategisch”. Wie een Nederlandse hond gewend is, moet daarin schakelen. Honden die in het buitenland op straat hebben gezworven en/of in het asiel geleefd, hebben zichzelf strategieën geleerd om met dit nare leven om te gaan. Ze kunnen daarom buitengewoon handig zijn in ontsnappen uit halsbanden en tuigjes, in het vinden van een gat in de schutting, in het leegeten van de aanrecht, en meer. Die slimheid kan vertederend en charmant zijn, maar je moet er ook even mee om weten te gaan.
Omdat wij heel zuinig zijn op onze bijzondere Rushonden, geven we u graag wat veiligheidstips en adviezen.

VeiligheidstuigEen speciaal veiligheidstuig met een extra achterdeel, voorkomt dat de hond zichzelf uit het tuig kan wurmen. Dat is niet overdreven; wij horen echt regelmatig dat Rushonden met een onbegrijpelijke beweging in een seconde uit hun tuig kunnen stappen. Via My Martin kunt u dit speciale veiligheidstuig aanschaffen. Dit is niet duurder dan een gewoon tuig, en wel 300% veiliger. Wilt u hiervan gebruik maken, mail naar mymartinnederland@gmail.com

Veiligheidstuig

Een degelijke halsband met een goede sluiting. Geen oude leren bandjes die half doormidden zijn, geen rafelige stukjes katoen met roestige gesp, en ook geen slipkettingen of halfchecks.

Een onbreekbare riem met twee musketonhaken zodat u de hond zowel aan de halsband als aan het tuig kunt vastzetten. De riemen zijn handgemaakt, onbreekbaar, en kunnen als riem, heupriem of schouderriem worden gebruikt. Ook is deze riem perfect als dubbele zekering door de ene kant aan de halsband en de andere kant aan het tuig vast te zetten.

Gebruik in het begin geen flexi of (rol)lange lijnen. Aan een lange lijn kan een hond veel vaart maken, waardoor materiaal kan breken. Het is niet zielig als uw hond de eerste tijd bij u gewoon aan een korte lijn naast u loopt. Voor de bonding is dat juist goed. Laat de hond snuffelen en beloon hem met iets lekkers als de hond contact met u zoekt. De eerste tijd is dat veel belangrijker dan loslopen. Maak om energie kwijt te raken gewoon lekker lange wandelingen samen.

Samengevat:

• Zorg voor een plaatje aan de halsband met uw mobiele telefoonnummer. Stel dat uw hond wordt gevonden, dan gaat dat sneller dan de chip uitlezen. NB: vermeld uw NL telefoonnummer, dus + 31 (0)6-xxxxx.

• Chipregistratie van uw hond: de hond staat geregistreerd op naam van MyMartin. Binnenkort ontvangt u een code waarmee u het chipnummer op uw naam kunt omzetten.

• Doe de eerste weken in huis in ieder geval de halsband van de hond niet af. Stel dat uw hond de voordeur uitglipt, dan heeft hij in ieder geval een halsband om, met zijn penning.

• Als u een schuwe hond hebt, houd in huis dan het tuig om met een lijntje eraan. Zo hebt u extra controle.

• Controleer uw hek en schutting en bedenk dat een Rushond dat ene gat in de hoek wel vindt, en ook hoog kan springen.

• Blijf opletten bij het opendoen van de voordeur, de post halen en andere routinemomenten waarop de hond kan wegglippen.

• Blijf opletten bij het openen van het portier van de auto. Die ene seconde die je nodig hebt om de riem te pakken kan voor de hond genoeg zijn.

• Laat de hond niet te snel los. De hond moet hechten, binden, leren dat hij niet wordt geslagen, dat hij echt bij u hoort en meer.

Liever een jaar te laat dan een dag te vroeg los.
.

Tips voor vermissing van uw hond in Nederland:

• Meld uw hond aan op www.amivedi.nl en op www.mijndieriszoek.nl

• Kijk of de chip gegevens up to date zijn en zet de chip op vermist! Mocht u niet weten waar u de chip geregistreerd heeft, dan kunt u dit nakijken op www.chipnummer.nl

• Hang zoveel mogelijk flyers op. Een flyer kunt u al heel simpel via een word document maken. Een grote foto, naam van de hond en uw telefoonnummer vermelden op de flyer. Of nog makkelijker via
https://www.wioa.nl/nl/flyer

• Leg een pas gedragen kledingstuk op de plaats van vermissing.

• Doe iets van uw hond in een afgesloten zak, voor het geval u een speurhond nodig heeft.

• Mocht uw auto op de plaats van vermissing staan, probeer die dan niet te verplaatsen. Een hond komt vaak terug naar de plaats van vermissing, en herkent uw auto.

• Meld de vermissing ook bij de dierenambulance en bij het asiel.

• Mocht uw hond uit het buitenland komen of uit het asiel, meld het dan ook bij de stichting en het asiel.
• Kijk vooral goed bij water! Honden kunnen in het riet vast komen te zitten en vaak zijn de kanten ook te steil. Ze moeten naar het water toe om te drinken!

• Mocht u een vermoeden hebben waar uw hond is, kunt u ook een voerplek maken.

• Meld uw hond ook bij andere Facebook pagina’s aan.

• Als uw hond vlakbij een landsgrens vermist is, meld het dan ook bij het andere land. Voor Duitsland is dit bij Tasso: https://www.tasso.net/ Tel: 00496190937300

• Zodra uw hond gevonden is meld dat dan bij ons, en bij alle andere instanties.

Meld u hond ook hier aan: www.lostdogzzz.be

Tevens hebben we ook regio zoekteams voor in Nederland! Deze willen belangeloos helpen, en ondersteunen. Wilt u van hieruit ondersteuning? Meld u aan bij uw provincie.

Gelderland:
Zuid Holland:
Noord Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Flevoland:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:
Limburg:
Drenthe:
Noord Brabant:
https://www.facebook.com/groups/391736627643165/
https://www.facebook.com/groups/391736627643165/
https://www.facebook.com/groups/1374361902858310/
https://www.facebook.com/groups/567339236731303/
https://www.facebook.com/groups/365554136945996/
https://www.facebook.com/groups/793391347373717/
https://www.facebook.com/groups/862496717115168/
https://www.facebook.com/groups/731447930283514/
https://www.facebook.com/groups/884027881629688/
https://www.facebook.com/groups/568017916631480/
https://www.facebook.com/groups/1503887409897240/
https://www.facebook.com/groups/1558786601000003/
Nogmaals: meer dan 600 liefhebbende adoptanten gingen u voor, maken dagelijks heerlijke wandelingen met hun loslopende Rushond, laten de voordeur openstaan en geven een tuinfeestje met de hond erbij. Juist omdat wij dat zo willen houden, brengen wij dit onder uw aandacht. Omdat wij veiligheid van dier, mens en maatschappij het allerbelangrijkst vinden. En omdat we willen dat uw Rushond en u jarenlang van elkaar kunnen genieten.